Μιλώντας στο Digital Trends, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang, ρωτήθηκε για τις τιμές στις κάρτες γραφικών και είπε ότι οι υψηλές τιμές είναι εδώ για να μείνουν. "Ο νόμος του Moore έχει πεθάνει. Η ιδέα ότι οι τιμές στα τσιπ θα πέσουν είναι μια ιστορία του παρελθόντος", είπε ο Huang.

Ο νόμος του Moore είναι μια ιδέα που βασίζεται σε ιστορικές τάσεις, η οποία γενικά βλέπει την απόδοση του υπολογιστή να διπλασιάζεται κάθε λίγα χρόνια, ενώ τα εξαρτήματα πέφτουν στην τιμή. Σύμφωνα με τον Huang, το αυξανόμενο κόστος για την κατασκευή εξαρτημάτων και η επιβράδυνση στο θέμα της ενέργειας, είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι τιμές των GPU παραμένουν υψηλές.

Τον τελευταίο καιρό, η έλλειψη GPU που κυριαρχεί έχει υποχωρήσει και έχει δημιουργήσει πλεόνασμα καρτών γραφικών στην αγορά. Η Nvidia θέλει να πουλήσει τις παλαιότερες GPU, οι οποίες εξακολουθούν να είναι ικανές για μεγάλη διάρκεια παιχνιδιού και έχουν πιο ελκυστικές τιμές σε σύγκριση με το πόσο κοστίζουν οι κάρτες της σειράς 40.

Η RTX 4090, η νέα ναυαρχίδα GPU της Nvidia, θα ξεκινά από τα 1600 ευρώ όταν κυκλοφορήσει στις 12 Οκτωβρίου, ενώ η RTX 4080 16 GB θα ξεκινά από τα 1200 ευρώ και η έκδοση 12 GB θα σας κοστίσει τουλάχιστον 900 ευρώ. Όλα αυτά στη θεωρία γιατί στην πράξη...οι ευρωπαϊκές τιμές θα είναι αρκετά μεγαλύτερες!

 

πηγη